Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2021 19:16 - Пророческите думи на Достоевски
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3056 Коментари: 27 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Написаното от Достоевски по-долу са извадки от неговия известен „Дневник“, писани в периода от месец септември до месец декември 1877г.

из „Дневник“* (1877г.)

„Те ще започнат новия си живот след освобождението, повтарям, именно с това, че ще си изпросят от Европа – например от Англия и Германия, закрила и покровителство за тяхната свобода. И макар Русия да е също европейска държава, ще го направят именно, за да се защитават против Русия.

И непременно ще започнат с това, че вътрешно, ако ли не даже и на глас, ще заявят сами на себе си и ще убедят самите себе си, че въобще не дължат на Русия никаква благодарност, а напротив: че едва са се спасили от властолюбието на Русия след сключването на мира чрез намесата на европейския концерт – а пък ако не се била намесила Европа, Русия веднага би ги погълнала, «с цел да разшири границите и територията на великата Всеславянска империя, та алчното, хитро и варварско великоруско племе да пороби славяните».

Може би цял век след това, или повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от властолюбието на Русия; ще се подмазват на европейските държави, ще клеветят Русия, ще сплетничат и интригантстват против нея. О, аз не говоря за отделните хора: ще има и такива, които ще разберат какво винаги е означавала, означава и ще означава Русия за тях. Но тези хора, особено в началото, ще са толкова малко, че ще бъдат подложени на подигравки, омраза и дори политическо преследване.

А най-приятно за освободените славяни ще бъде да тръбят по цял свят, че те са племена образовани, способни на най-висша европейска култура, докато Русия – това е варварска страна, мрачен северен колос, дори не с чисто славянска кръв, гонител и враг на европейската цивилизация.

Разбира се, те още от самото начало ще си направят конституционно управление, ще имат парламенти, министри, оратори, речи. И всичко това извънредно много ще ги утешава и възхищава.

Те ще се опияняват от възторг, като четат за себе си телеграми, съобщаващи на цял свят в парижките и лондонски вестници, че след продължителна парламентарна буря най-сетне е паднало правителството на (…впишете тук страна по ваш избор) и се е съставило ново, вече с либерално мнозинство и, че (… фамилия по избор) най-после се е съгласил да стане министър-председател.

Русия трябва сериозно да се подготви за обстоятелството, че всички тези освободени славяни с опиянение ще се втурнат към Европа, до загубване на собствената си личност ще се заразят с европейските форми – политически и социални, и ще смятат, че така трябва да изживеят цял един дълъг период на европеизъм, преди да постигнат нещо значително като славяни и в своето особено славянско призвание пред човечеството.

А тези земички вечно ще се карат помежду си, вечно ще си завиждат и ще интригантстват едни против други.
/.../
https://opoznaybulgaria.com/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B2%D0%B0/17129/




Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Достоевски прекрасно е описал славянската душевност.
10.12.2021 19:37
Подценил е обаче великоимперските руски амбиции.
В цяла Европа има точно една славянска държава, която не се отдели от "матушката Рус". Е......има си причините в икономически аспект. И военен, да.
цитирай
2. notfun - много добър избор си направил Марине,отново
10.12.2021 20:10
Хората трябва да се научат да си казват истината право в очите
защото и докторите са казали истината лекува
и затова на доктор всичко се казва и всичко се показва
не познавам добре Достоевски да си призная
изобщо, руската литература ми идва много тежка, депресивна, мрачна..
да не каже ,и откачена )
А на хората които са решили да се занимават с история бих препоръчала да изливат своите емоции по някакъв друг начин
Историята е наука и е свързана с политиката на народите и тяхното управление и бъдеще
Затова лично аз не мога да се доверя на никакви лаически патриотични спонтанни и емоционални реакции

Дебатът е много важен Извинявай пиша ти без препинателни знаци тъй като диктувам на телефончето )
цитирай
3. silviia - :)
10.12.2021 21:01
Всичко, което мога да кажа по въпроса, е, че Георгий Тараторкин беше мнооого секси в екранизацията на "Престъпление и наказание" от 1969 год.:) А също така, че съм чела книгата В ОРИГИНАЛ:) А, и "Идиот" също. :)
Аз обичам да чета Достоевски (В ОРИГИНАЛ:), на мен не ми е нито тежък, нито труден, нито скучен. Но тая извадка с нищо не ме впечатлява. Според мен е едностранчива, невярна и дори не е обидна. Нещо пак го е стягал чипика. :)
Интересно, никога не съм се интересувала какво е било здравословното му състояние.... Може би би могло да обясни много неща....
цитирай
4. get - До 3. silviia - :) Когато четете книги от значими автори ... давайте си труд да проучвате и биографиите ми - като препоръка!
10.12.2021 22:53
silviia написа:
Всичко, което мога да кажа по въпроса, е, че Георгий Тараторкин беше мнооого секси в екранизацията на "Престъпление и наказание" от 1969 год.:) А също така, че съм чела книгата В ОРИГИНАЛ:) А, и "Идиот" също. :)
Аз обичам да чета Достоевски (В ОРИГИНАЛ:), на мен не ми е нито тежък, нито труден, нито скучен. Но тая извадка с нищо не ме впечатлява. Според мен е едностранчива, невярна и дори не е обидна. Нещо пак го е стягал чипика. :)
Интересно, никога не съм се интересувала какво е било здравословното му състояние.... Може би би могло да обясни много неща....


Отговора на питането ви се съдържа на ЕТО ТАЗИ КАРТИНКА - виж Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:B_pokrovsky_kazn_1849.jpg

След като я разгледахте - едната от привързаните на стълба фигури е на Ф. Достоевски. Преди инсицинареният по указания на руският император разстрел.
Вследствие на преживените емоционални и всякакви други травми, до края на живота си Достоевски страда от манийно-депресивна психоза, придружена с чести и много силно(дълбоки) изразени епилептични припадъци!
цитирай
5. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%8C%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%94%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8
11.12.2021 00:07
Фьодор не харесва академията, най-вече защото няма интерес към предметите (математика и военно дело), а предпочита рисуването и архитектурата. Академията е била по-рано замък, построен за цар Павел I, който е убит скоро след възкачването си на престола. Повечето от 120-те съученици на Фьодор са от полски и балтийско-германски произход. те странят от него и поради различния му характер: Фьодор е смел и има силно развито чувство за справедливост, за разлика от палячовските му и груби съученици. Защитава новодошлите, критикува корупцията сред офицерите и помага на бедните. Съучениците му го наричат „монаха Фотий“ заради отшелническия му начин на живот и интереса му към религията.

Фьодор получава силен пристъп на епилепсия, когато научава, че баща му е починал. Убит е през 1839 г. от един от крепостните си селяни; причината е спречкване, причинено от избухливия му характер.
/.../
Достоевски и членове на кръга на Петрашевски са шпионирани от агента Антонели, който докладва на Министерството на външните работи. Достоевски е обвинен в това, че е чел трудове на Белински, включително „Кореспонденция с Гогол“, „Криминални писма“ и „Речта на войника“. Авторът отговаря, че не е харесал есетата и ги е чел само „като литературна творба, нито повече, нито по-малко“, и говори за „индивидуалност и човешки егоизъм“, а не за политика. След като прекарва осем месеца като следствен в Петропавловската крепост, Достоевски заедно с още няколко членове на кръга е арестуван на 23 април 1849 г. по заповед на граф Орлов и император Николай I. Императорът се страхува от бунт, подобен на Декабристката революция от 1825 г. и революциите в Европа от 1848 г. (виж Френска революция (1848), Италианска революция 1848/49, Германска революция 1848/49, Австрийска революция 1848/49 и Унгарска революция (1848-1849)), и нарича кръга на Петрашевски „конспиратори“.
На 22 декември същата година Достоевски и останалите арестувани са отведени на Семьоновския плац в Санкт Петербург. Организирана е инсценирана екзекуция (отменена е в последния момент), като смъртното наказание е заменено с четири години заточение в каторгата в Омск, Сибир.
цитирай
6. kvg55 - mt46,
11.12.2021 05:51
Имам пълните събрани съчинения на Достоевски. Но така и не стигнах да прочета неговият дневник. Тогава, като млад, нямах такива интереси.
По времето, когато е живял писателя, в Русия е имало идейна борба между славянофилството и западничеството. Ние сега сърбаме попарата на западничеството.
цитирай
7. batogo - !!!:))) Здравей, Марине!
11.12.2021 10:07
В интелектуалния си стремеж на писател-душевед Достоевски, рисувайки картината на своите представи за нашата народо-психология, в същност е нарисувал и неподозирано точната картина на империята на Злото - Русия, с нейните добре завоалирани зад "освободителската мисия"имперски интереси! След ВСВ и създаването на соц. конц. лагера, ограден с бодлива тел, автоматчици и снайперисти, обучени и настървени да отнемат живота на всеки, желаещ да напусне конц-лагера и да отиде да живее в Свободния свят, Русия показа на света истинската си примитивна, зверска същност, като налажи върху завоюваните държави един смазващ душевността и духовността на поробените от нея народи милиционерски репресивен режим, чиито основни милиони жертви станаха будните, свободолюбиви и осъзнати граждани – цветовете на духовността и интелигентността на тези народи.
Макар да напълниха през време на руската окупацията България с тайни агенти и мафиотски структури на руските тайни служби, които бяха натоварени със задачата да рушат българската духовност и развитие и да пречупват Българския Дух, тези мизерници не успяха и никога няма да успеят да пречупят Духа на Българите, защото този Дух ни е даден Свише от Бога, за да ни изведе на Добрия Път на Любовта, Мъдростта и Истината и така да пребъдва Божият Промисъл и Волята Божия в нас и чрез нас като буден народ, наследник на Богомилите и Тяхното Велико Учение.
Крайно време е завоевателката Русия да осъзнае ясно, че Българският Дух има огромна сила и не може да бъде пречупен от безпросветни и бездуховни завоеватели!!!
цитирай
8. silviia - .
11.12.2021 14:43
get написа:
silviia написа:
Всичко, което мога да кажа по въпроса, е, че Георгий Тараторкин беше мнооого секси в екранизацията на "Престъпление и наказание" от 1969 год.:) А също така, че съм чела книгата В ОРИГИНАЛ:) А, и "Идиот" също. :)
Аз обичам да чета Достоевски (В ОРИГИНАЛ:), на мен не ми е нито тежък, нито труден, нито скучен. Но тая извадка с нищо не ме впечатлява. Според мен е едностранчива, невярна и дори не е обидна. Нещо пак го е стягал чипика. :)
Интересно, никога не съм се интересувала какво е било здравословното му състояние.... Може би би могло да обясни много неща....


Отговора на питането ви се съдържа на ЕТО ТАЗИ КАРТИНКА - виж Адрес:
https://commons.wikimedia/wiki/File:B_pokrovsky_kazn_1849.jpg

След като я разгледахте - едната от привързаните на стълба фигури е на Ф. Достоевски. Преди инсицинареният по указания на руският император разстрел.
Вследствие на преживените емоционални и всякакви други травми, до края на живота си Достоевски страда от манийно-депресивна психоза, придружена с чести и много силно(дълбоки) изразени епилептични припадъци!


ЛИЧНО ЗА МЕН ДОСТОЕВСКИ НЕ Е ЗНАЧИМ АВТОР. АЗ СЪМ БЪЛГАРКА И РУСОФОБКА. МЕН РУСКАТА ИСТОРИЯ, ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И "ДУША" НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ. ПО-СКОРО МЕ ЗАБАВЛЯВАТ.

(Марине, ако коментарът ми ти се види излишен или неуместен, просто го изтрий.)
цитирай
9. get - До mt46 - Тачков вие твърдите в заглавието си ...
11.12.2021 15:02
dobrodan написа:

Пророческите думи на Достоевски!


А тези думи писани близо двадедесет години по-рано, преди цитираното от Достоевски пророчество, от изтъкнат български национал-революционер ?

*** Русия всякога ни е лъгала!
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. ***

- как ще ги квалифицирате ?

цитирай
10. donchevav - "(. . . впишете тук страна по ...
11.12.2021 16:38
"(...впишете тук страна по ваш избор)" :)))))
Явно студентското прехвърляне на брой страници за единица време си е казало думата - нямам спомен за текста, който предлагаш. Намерих откъса в 11-тия, предпоследен том на събраните съчинения на Достоевски. Прочетох си го и там - звучи като Нострадамус, но по-близко и до ума, и до сърцето:)))
Благодаря, Марине! Поздрави!
цитирай
11. shtaparov - Достоевски е познал невероятно ...
11.12.2021 18:14
Достоевски е познал невероятно много неща и от своята си гледна точка е бил прав,но в онези незрели общества не е имало как да знае следното:

1. Истинското име на "славяните" е БЪЛГАРИ.
2. Основа на всички "славянски" цивилизации са Българите.
3. Русия е един изопачител и присвоител на "славянската" идея,която всъщност е Българска!
4. От всички тъй наречени "славяни" Българите са единствените,които имат право на свобода,независимост и господстващо положение в "славянския" (Българистическия!) свят така,както е било от най-древни времена!
цитирай
12. mt46 - Тези амбиции не са нещо повече от амбициите на останалите Велики сили...
11.12.2021 20:18
dobrodan написа:
Подценил е обаче великоимперските руски амбиции.
В цяла Европа има точно една славянска държава, която не се отдели от "матушката Рус". Е......има си причините в икономически аспект. И военен, да.

цитирай
13. mt46 - Благодаря! И според мен на историята трябва да се гледа като на Наука...
11.12.2021 20:20
notfun написа:
Хората трябва да се научат да си казват истината право в очите
защото и докторите са казали истината лекува
и затова на доктор всичко се казва и всичко се показва
не познавам добре Достоевски да си призная
изобщо, руската литература ми идва много тежка, депресивна, мрачна..
да не каже ,и откачена )
А на хората които са решили да се занимават с история бих препоръчала да изливат своите емоции по някакъв друг начин
Историята е наука и е свързана с политиката на народите и тяхното управление и бъдеще
Затова лично аз не мога да се доверя на никакви лаически патриотични спонтанни и емоционални реакции

Дебатът е много важен Извинявай пиша ти без препинателни знаци тъй като диктувам на телефончето )

цитирай
14. mt46 - И из ги имам и съм ги чел /до том 9, "Братя Карамазови"/...
11.12.2021 20:24
kvg55 написа:
Имам пълните събрани съчинения на Достоевски. Но така и не стигнах да прочета неговият дневник. Тогава, като млад, нямах такива интереси.
По времето, когато е живял писателя, в Русия е имало идейна борба между славянофилството и западничеството. Ние сега сърбаме попарата на западничеството.

цитирай
15. mt46 - Здравей, Огняне!
11.12.2021 20:33
batogo написа:
В интелектуалния си стремеж на писател-душевед Достоевски, рисувайки картината на своите представи за нашата народо-психология, в същност е нарисувал и неподозирано точната картина на империята на Злото - Русия, с нейните добре завоалирани зад "освободителската мисия"имперски интереси! След ВСВ и създаването на соц. конц. лагера, ограден с бодлива тел, автоматчици и снайперисти, обучени и настървени да отнемат живота на всеки, желаещ да напусне конц-лагера и да отиде да живее в Свободния свят, Русия показа на света истинската си примитивна, зверска същност, като налажи върху завоюваните държави един смазващ душевността и духовността на поробените от нея народи милиционерски репресивен режим, чиито основни милиони жертви станаха будните, свободолюбиви и осъзнати граждани – цветовете на духовността и интелигентността на тези народи.
Макар да напълниха през време на руската окупацията България с тайни агенти и мафиотски структури на руските тайни служби, които бяха натоварени със задачата да рушат българската духовност и развитие и да пречупват Българския Дух, тези мизерници не успяха и никога няма да успеят да пречупят Духа на Българите, защото този Дух ни е даден Свише от Бога, за да ни изведе на Добрия Път на Любовта, Мъдростта и Истината и така да пребъдва Божият Промисъл и Волята Божия в нас и чрез нас като буден народ, наследник на Богомилите и Тяхното Велико Учение.
Крайно време е завоевателката Русия да осъзнае ясно, че Българският Дух има огромна сила и не може да бъде пречупен от безпросветни и бездуховни завоеватели!!!

Според мен, ако се стремим към Истината, не бива да залитаме в крайности и в черно-бяло мислене... Нито Русия е само черна, нито България е само бяла...
цитирай
16. mt46 - ...
11.12.2021 20:38
get написа:
dobrodan написа:

Пророческите думи на Достоевски!


А тези думи писани близо двадедесет години по-рано, преди цитираното от Достоевски пророчество, от изтъкнат български национал-революционер ?

*** Русия всякога ни е лъгала!
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. ***

- как ще ги квалифицирате ?


В случая и Достоевски, и Раковски преувеличават, силно пристрастни са, отчасти са прави, отчасти грешат...
цитирай
17. mt46 - Благодаря, Вени!
11.12.2021 20:42
donchevav написа:
"(...впишете тук страна по ваш избор)" :)))))
Явно студентското прехвърляне на брой страници за единица време си е казало думата - нямам спомен за текста, който предлагаш. Намерих откъса в 11-тия, предпоследен том на събраните съчинения на Достоевски. Прочетох си го и там - звучи като Нострадамус, но по-близко и до ума, и до сърцето:)))
Благодаря, Марине! Поздрави!

А аз не помня дали и доколко съм чел "Дневник на писателя"... Но пък съм чел "Спомени" на Ана Достоевска... :)
Поздрави и благодатни дни!...
цитирай
18. mt46 - Това е невярно, абсурдно, антинаучно...
11.12.2021 20:44
shtaparov написа:
Достоевски е познал невероятно много неща и от своята си гледна точка е бил прав,но в онези незрели общества не е имало как да знае следното:

1. Истинското име на "славяните" е БЪЛГАРИ.
2. Основа на всички "славянски" цивилизации са Българите.
3. Русия е един изопачител и присвоител на "славянската" идея,която всъщност е Българска!
4. От всички тъй наречени "славяни" Българите са единствените,които имат право на свобода,независимост и господстващо положение в "славянския" (Българистическия!) свят така,както е било от най-древни времена!

цитирай
19. get - До 16. mt46 - Ще извиниш мен простодушният - ама ... ?
11.12.2021 21:09
mt46 написа:
get написа:
mt46 написа:

Пророческите думи на Достоевски!


А тези думи писани близо двадедесет години по-рано, преди цитираното от Достоевски пророчество, от изтъкнат български национал-революционер ?

*** Русия всякога ни е лъгала!
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. ***

- как ще ги квалифицирате ?


В случая и Достоевски, и Раковски преувеличават, силно пристрастни са, отчасти са прави, отчасти грешат...


Продължавам да питам?

Всякой народ - ако трябва да перафразирам казаното от теб:
- Гледа нещата от СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЯ.

Ние от КОЯ ДА ГЛЕДАМЕ: а) от българската б) не-българската ? - от Което?

В правото ли си е Раковски да твърди - ето това следното:

"Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!"
цитирай
20. mt46 - Достоевски е гений, световнопризнат... Повлиял е на значими западни писатели и философи...
11.12.2021 21:16
silviia написа:
get написа:
silviia написа:
Всичко, което мога да кажа по въпроса, е, че Георгий Тараторкин беше мнооого секси в екранизацията на "Престъпление и наказание" от 1969 год.:) А също така, че съм чела книгата В ОРИГИНАЛ:) А, и "Идиот" също. :)
Аз обичам да чета Достоевски (В ОРИГИНАЛ:), на мен не ми е нито тежък, нито труден, нито скучен. Но тая извадка с нищо не ме впечатлява. Според мен е едностранчива, невярна и дори не е обидна. Нещо пак го е стягал чипика. :)
Интересно, никога не съм се интересувала какво е било здравословното му състояние.... Може би би могло да обясни много неща....


Отговора на питането ви се съдържа на ЕТО ТАЗИ КАРТИНКА - виж Адрес:
https://commons/wiki/File:B_pokrovsky_kazn_1849.jpg

След като я разгледахте - едната от привързаните на стълба фигури е на Ф. Достоевски. Преди инсицинареният по указания на руският император разстрел.
Вследствие на преживените емоционални и всякакви други травми, до края на живота си Достоевски страда от манийно-депресивна психоза, придружена с чести и много силно(дълбоки) изразени епилептични припадъци!


ЛИЧНО ЗА МЕН ДОСТОЕВСКИ НЕ Е ЗНАЧИМ АВТОР. АЗ СЪМ БЪЛГАРКА И РУСОФОБКА. МЕН РУСКАТА ИСТОРИЯ, ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И "ДУША" НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ. ПО-СКОРО МЕ ЗАБАВЛЯВАТ.

(Марине, ако коментарът ми ти се види излишен или неуместен, просто го изтрий.)

Русофобията е политическо понятие... Не бива политическите възгледи да влияят на преценките ни за Културата, Литературата, Философията и т. н. :)
цитирай
21. silviia - :)
11.12.2021 21:37
Съжалявам, ако личното ми отношение е повлияло на безпристрастното ми възприемане на великата руска класическа литература! :))
цитирай
22. batogo - !!!:))) Здравей, Марине!
12.12.2021 06:52
Съгласен съм с теб за крайностите, приятелю! Нищо не е само черно или само бяло като цялост.
Според мен Русия е била, е и вероятно ще си остане винаги черна само като управленски елити и нагли амбиции за световно господство. Елити, които целенасочено смазват Духа и волята на народа си. Докато България е била, е и ще си остане бяла само като Дух, Мъдрост, състрадателна, съзидателна духовност и творчески потенциал!
Хубав ден, Марине и помисли върху това!
цитирай
23. shtaparov - (Това е невярно, абсурдно, антинаучно...)
12.12.2021 12:49
mt46 написа:
shtaparov написа:
Достоевски е познал невероятно много неща и от своята си гледна точка е бил прав,но в онези незрели общества не е имало как да знае следното:

1. Истинското име на "славяните" е БЪЛГАРИ.
2. Основа на всички "славянски" цивилизации са Българите.
3. Русия е един изопачител и присвоител на "славянската" идея,която всъщност е Българска!
4. От всички тъй наречени "славяни" Българите са единствените,които имат право на свобода,независимост и господстващо положение в "славянския" (Българистическия!) свят така,както е било от най-древни времена!


Абсурдно и антинаучно е да изопачаваш историята и да разправяш,че Българите от Британия и Скандинавия били азиатски пришълци,а "славяните" от Памир били европейци!
цитирай
24. mt46 - Здравей, Гет!
12.12.2021 13:02
19. get - До 16. mt46 - Ще извиниш мен простодушният - ама ... ?
11.12 21:09

"Продължавам да питам?

Всякой народ - ако трябва да перафразирам казаното от теб:
- Гледа нещата от СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЯ.

Ние от КОЯ ДА ГЛЕДАМЕ: а) от българската б) не-българската ? - от Което?"...
/.../
Признавам, че си доста начетен, умен, знаещ в областта на историята...
Според мен е нармално да гледаме от българска гледна точка, но без да изопачаваме, без грубо да манипулираме Историята, за да не заприличаме на македонските историчари... Все пак Историята е Наука, която се занимава с обективни факти и не бива да се политизира...
Сега е мой ред да те попитам:
Кое и Истински Българското? Не е ли сплав от тракийско, прабългарско и славянско?...
цитирай
25. get - До 23. mt46 - Първо присъщо едностранчивост ... предвид липса на отговор: Прав ли е Раковски ?
12.12.2021 13:54
mt46 написа:
get написа:


"Продължавам да питам?

Всякой народ - ако трябва да перафразирам казаното от теб:
- Гледа нещата от СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЯ.

Ние от КОЯ ДА ГЛЕДАМЕ: а) от българската б) не-българската ? - от Което?"...
/.../

Признавам, че си доста начетен, умен, знаещ в областта на историята...
Според мен е нармално да гледаме от българска гледна точка, но без да изопачаваме, без грубо да манипулираме Историята, за да не заприличаме на македонските историчари... Все пак Историята е Наука, която се занимава с обективни факти и не бива да се политизира...
Сега е мой ред да те попитам:
Кое и Истински Българското? Не е ли сплав от тракийско, прабългарско и славянско?...


Второ?
Отговарям в тази част - на конкретния ВЪПРОС:
** Кое и Истински Българското? Не е ли сплав от тракийско, прабългарско и славянско?**

Отговора на въпросът (ти) - го е намерил още през 1872 година, един ОБЕКТИВЕН германски историк - пишейки? Следва цитат:

„ Ония народи, които след края на т.нар. „Велико преселение на народите”, ще бъдат наречени „СЛАВЯНИ”, не СА ВСЪЩНОСТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОСТАТЪЦИТЕ ОТ НАРОДИТЕ, НАСЕЛЯВАЛИ ПРЕДИ ТОВА СЪОТВЕТНИТЕ ЗЕМИ И НАЗОВАВАНИ от гърци и римляни в дълги списъци(като): траки, гети, мизи, даки, агатири и т. н. … Въпреки това, тези изворни документи СЕ ПРЕНЕБРЕГВАТ от пан-германисти и пан-слависти ИЛИ ПРOСТО те БИВАТ ОСМИВАНИ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ВМЪКВАТ В РАМКИТЕ НА ПАН-ГЕРМАНСКАТА И ПАН-СЛАВИСТКА ТЕНДЕЦИОЗНИ ИСТОРИИ. Но и заради това, тези историци са принудени заедно с „потока” на „ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ”, „да изтрият” (да представят за „изчезнали” – П.м.) почти всички стари народи от земите, и след тях да направят така, че да се „появят” съвсем нови, на които ДА СЕ ТЪРСЯТ прародини и …”
– край на цитата! И отново питам?

Прав ли е бил Раковски да пише че ... ?

*** Русия всякога ни е лъгала!
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. ***


- Чакам твоя отговор - на обективно, от което мондр човек, та дори и не-историк ?
цитирай
26. mt46 - Здравей, Оги! И благодаря!... :)
12.12.2021 21:31
batogo написа:
Съгласен съм с теб за крайностите, приятелю! Нищо не е само черно или само бяло като цялост.
Според мен Русия е била, е и вероятно ще си остане винаги черна само като управленски елити и нагли амбиции за световно господство. Елити, които целенасочено смазват Духа и волята на народа си. Докато България е била, е и ще си остане бяла само като Дух, Мъдрост, състрадателна, съзидателна духовност и творчески потенциал!
Хубав ден, Марине и помисли върху това!

А ти помисли – нима другите световни елити и властници са по-добри?... Твоите виждания са доста идеализирани...
цитирай
27. mt46 - Здравей, Гет! Не знам, не съм достатъчно вещ по този въпрос... Етносите са променлива величина... И не вярвам в конспиративните теории...
12.12.2021 21:38
get написа:
mt46 написа:
get написа:


"Продължавам да питам?

Всякой народ - ако трябва да перафразирам казаното от теб:
- Гледа нещата от СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЯ.

Ние от КОЯ ДА ГЛЕДАМЕ: а) от българската б) не-българската ? - от Което?"...
/.../

Признавам, че си доста начетен, умен, знаещ в областта на историята...
Според мен е нармално да гледаме от българска гледна точка, но без да изопачаваме, без грубо да манипулираме Историята, за да не заприличаме на македонските историчари... Все пак Историята е Наука, която се занимава с обективни факти и не бива да се политизира...
Сега е мой ред да те попитам:
Кое и Истински Българското? Не е ли сплав от тракийско, прабългарско и славянско?...


Второ?
Отговарям в тази част - на конкретния ВЪПРОС:
** Кое и Истински Българското? Не е ли сплав от тракийско, прабългарско и славянско?**

Отговора на въпросът (ти) - го е намерил още през 1872 година, един ОБЕКТИВЕН германски историк - пишейки? Следва цитат:

„ Ония народи, които след края на т.нар. „Велико преселение на народите”, ще бъдат наречени „СЛАВЯНИ”, не СА ВСЪЩНОСТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОСТАТЪЦИТЕ ОТ НАРОДИТЕ, НАСЕЛЯВАЛИ ПРЕДИ ТОВА СЪОТВЕТНИТЕ ЗЕМИ И НАЗОВАВАНИ от гърци и римляни в дълги списъци(като): траки, гети, мизи, даки, агатири и т. н. … Въпреки това, тези изворни документи СЕ ПРЕНЕБРЕГВАТ от пан-германисти и пан-слависти ИЛИ ПРOСТО те БИВАТ ОСМИВАНИ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ВМЪКВАТ В РАМКИТЕ НА ПАН-ГЕРМАНСКАТА И ПАН-СЛАВИСТКА ТЕНДЕЦИОЗНИ ИСТОРИИ. Но и заради това, тези историци са принудени заедно с „потока” на „ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ”, „да изтрият” (да представят за „изчезнали” – П.м.) почти всички стари народи от земите, и след тях да направят така, че да се „появят” съвсем нови, на които ДА СЕ ТЪРСЯТ прародини и …”
– край на цитата! И отново питам?

Прав ли е бил Раковски да пише че ... ?

*** Русия всякога ни е лъгала!
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. ***


- Чакам твоя отговор - на обективно, от което мондр човек, та дори и не-историк ?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19320043
Постинги: 3715
Коментари: 45271
Гласове: 149544
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930