Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2016 19:38 - Добре-екзит
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1474 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Иво Христов: Брекзит е премислен ход, а не инцидент   image     2016/07/29         

Иво Христов в интервю за “24 часа”

– Великобритания излиза, Турция влиза в ЕС – преди дни ваш колега иронично завъртя този вариант в публичното пространство. Възможен ли е след опита за преврат срещу Ердоган?

– Абсурд. За Ердоган преговорите за членство в ЕС бяха елемент от вътрешнополитическата игра, но не и сериозно намерение. Кой мегаломан би приел да стане заложник на лилипути? За ЕС преговорите бяха неохотен реверанс към големия съсед. Идеята най-многолюдната страна в съюза някой ден да бъде ерозираща демокрация с мюсюлманска култура е несъстоятелна. Тя показва в каква степен Брюксел е загърбил здравия разум. С бруталното потушаване на преврата Турция спира да се преструва на демокрация, което освобождава ЕС от необходимостта да се прави, че й вярва. От своя страна, Анкара едва ли е изкушена да влезе в разпадащ се съюз.

– Вярвате ли, че новият британски премиер Тереза Мей, която е противник на Брекзит, но и на мигрантите, ще изведе страната от ЕС?

– В първото си изявление тя бе изрична: Brexit means Brexit. Мнозина в Брюксел, Париж и най-вече в Берлин симулираха разочарование, но въздъхнаха с облекчение при резултата от референдума.

Лондон винаги е бил неудобен член на съюза

Затова пък полезен със здравомислието и волята си. ЕС е в процес на разпад. Великобритания първа и отчетливо заяви, че се оттегля. Но Полша, Унгария, Чехия, Австрия също се дистанцират по много въпроси, а обществената подкрепа за съюза навред се топи.

– Днес всички коментират как икономиката на Великобритания ще закъса здраво, според други обаче това ще сполети икономиките на страните от ЕС. Кое е по-достоверно?

Великобритания има своя сфера, която обхваща Австралия, Нова Зеландия, Канада, САЩ. Лондон си остава една от двете световни финансови столици. Оттеглянето на Великобритания бе премислен ход, а не инцидент. Част от британския елит прецени, че ЕС е безперспективен, и инициира референдум. Наивно е да мислим, че Камерън го е насрочил с електорална цел, без консултации с делови и политически кръгове. Референдумът даде лост на Камерън да договори особен статут на Обединеното кралство в ЕС. Британците обаче отидоха отвъд и гласуваха за излизане. Според екзитпола имиграцията е вторият основен мотив, първият е възвръщането на суверенитета на парламента. Островитяните не приемат германският канцлер да отваря на своя глава шлюзовете на имиграцията, а Брюксел да договаря на тъмно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) със САЩ. Във Великобритания съпротивата срещу договорите за свободна търговия е особено силна. ТПТИ и ВИТС (Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада) предвиждат търговски арбитражи. Един такъв осъди България да плати 600 милиона евро за отказа от АЕЦ “Белене”. Дела срещу държавата водят ЕВН и “Енерго-про”. А какво би станало, ако арбитражите не се предвиждат изрично в договорите, както е досега, а станат общ режим за уреждане на спорове инвеститор-държава? Безбройните искове ще разорят държавата, а натрупаните съдебни прецеденти ще взривят търговскоправната уредба. Британският политически елит е суверенистки и не би допуснал това, което Брюксел се гласи да ни сервира.

Напоследък често се вайкаме, че нямаме лидери. Факт. Причината обаче не е поколенчески вакуум. Неолиберализмът селектира политически посредственици, защото от държавата се очаква да обслужва корпорациите. Волята е порок, а стратегиите ги чертае бизнесът. Затова имаме набор от политически буфосинхронисти.

– Ще се разпадне ли ЕС?

Евроклакьорите претендират за монопол върху европейската идея, но Европа датира от хилядолетия и ще надживее ЕС. Критицизмът, а не ураджийството е в основата на нашата цивилизация. Според Кундера дефиницията на Европа е “максимум разнообразие върху минимум пространство”. С годините Брюксел взе усърдно да стандартизира и униформизира. Понякога полезно, но често не. Сиреч взе да подкастря разнообразието. Затова уместен въпрос е дали ЕС не е враг на Европа, в смисъла, който Кундера влага в нея. Не харесвам полярните позиции “за” и “против”. ЕС е граден с десетилетия и разпадът му би бил пилеене на историческо време, доверие, институции. Мъдро ще е да се съхрани и реформира. Но ЕС в сегашния му вид е труднозащитим. Плашат ни с риск от война при разпад на съюза. Но през 2014 г. той спря да е гарант на мира.

– Защо?

ЕС катастрофира в Украйна. Съучаства в преврат, оркестриран от САЩ. Вашингтон и Брюксел дружно извиха ръцете на Киев да подпише с ЕС, за да не приеме руската оферта за евразийския съюз.

ЕС поднасяше моркова. Украйна до днес бяга след него, но вече е разорена и демотивирана. За членство никой не отваря дума. То бе съзнателен блъф на ЕС, който изигра ролята си. Дори падането на визите е проблем. И въпреки одеското клане, обстрелите на Донецк, поголовните арести и произвола на крайнодесните банди Брюксел продължава да чадъросва “украинската демокрация” и да плаща част от сметките на Киев. С това ЕС загърби миротворческото си призвание. Загуби моралния си авторитет. Сам създаде напрежение на източната си граница. Сам обяви санкционна война на Русия, уж в отговор на Крим, но Крим бе отговор на преврата под знамето на Евромайдана.

Остават две други реализации на ЕС: свободното движение на хора, което трябва да бъде съхранено на всяка цена. Но късогледите действия на Меркел ескалираха имиграционната криза и

Шенген може и да не устои

Третият стълб на ЕС е еврото: общ впряг на коня Германия, понито Италия, козата Гърция и други разнородни икономики. Закономерно впрягът едва крета. Остеритетът е заложен в самата структура на еврото, която фиксира праг на бюджетния дефицит. Това задушава слабите икономики. Еврото е голямо улеснение за нас, потребителите, но е макроикономическа безпътица.

– Ще повлияе ли на целостта на съюза атентатът в Ница?

– С него нарастват тревогата и изкушението да се затворят границите. Въвеждането на антитерористично законодателство пък крие риск от вътрешна ерозия на демокрациите.

 Камионът в Ница и атентаторът с брадвата в баварския влак пренасят в Европа лоу кост тероризма, познат в Израел от години. Без особена подготовка и без оръжие един зомбиран от пропагандата нападател може да нанесе тежък удар.

На този фон НАТО блести с неадекватността си. Пактът би трябвало да гарантира сигурност, а създава напрежение. Оказа се безпомощен да прекъсне връзката между Турция и ИДИЛ. Затова пък трупа войски по границата с Русия. Европейците сме в положението на глупака от класическа комедия, който гледа изцъклен от ужас някакъв трилър по телевизията, докато зад фотьойла му някой минира апартамента и се гласи да го обезглави. Еврозрителят обаче зяпа филма на NATO productions и не поглежда зад гърба си. Чрез пакта САЩ инструментализират Европа за нуждите на антируската си стратегия. Тя пък тласка Путин и Ердоган към сближаване, макар двамата да се ненавиждат и индиректно да воюват в Сирия. У нас прозападните, русофобски политици подкрепят САЩ, чиито разрушителни действия сближават Русия и Турция, а тези две страни също местят свои актьори по българската сцена. При липсата на отговорен, национален елит България може да пострада тежко от тази триъгълна зависимост. НАТО и ЕС са измамни гаранти, трябва ни собствена политическа воля и отстояване на интересите по всички азимути.

– Как ще повлияе Брекзитът на левицата?

– Инструментът на левицата е държавата. Тя е призвана да бъде контрапункт на егоизма. Егоизмът е градивен до някое ниво, след което разрушава всички баланси в своя изгода. Държавата създава правила за неговото обуздаване, бди над прилагането им. Брекзитът е може би начало на отката на глобализацията. Възвръщане на суверенитет.

В този смисъл той може би дава шанс на левицата. Тя има нужда от силни институции. Европейските институции са силни, но бяха приватизирани от лобистите и ЕК се превърна в лост за демонтаж на европейския социален модел.

http://www.cross.bg/
www.londonbg.info/ivo-hristov-brekzit-e-premislen-hod-a-ne-intsident/
 

27 древногръцки сентенции за изкуството да живееш – от извора на човешката мъдрост

1. Колкото по-малко е нужно на човека, толкова по-близо е той до боговете. – Сократ

2. Свободен е онзи, който от нищо не се бои и не разчита на нищо. – Демокрит

3. Добре е да си отидеш от живота като от пир: без да си жаден, но и без да се опиеш.- Диоген

4. Младият дух спасява съсипаното тяло. - Хипократ

5. Подаваш ли ръка на приятел, недей да я свиваш в юмрук. – Диоген

6. Чашата на живота щеше да сладни непоносимо, ако в нея не капеха и малко горчиви сълзи. – Питагор

7. Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение. – Епикур

8. Неграмотният е виждащ слепец. – Менандър

9. Ако можеш да си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите. – Питагор

10. Лошият човек е като въглена – ако не те опари, ще те очерни. – Анахарсис

11. По-добре е да попаднеш на лешоядите, отколкото на ласкателите. Първите ядат мъртвите, вторите – живите. – Антистен

12. Голото тяло не е причина за срам. Срамувайте се от това, което мислите за него. – Аристотел

13. Късият ум е с дълъг език. – Аристофан

14. Когато се карат братя, не се навирай и не се опитвай да им бъдеш съдия. Стой настрана и не се намесвай в техните дела. Родните братя скоро ще се помирят, ала теб ще те възненавидят и до дън сърце дори. – Менандър

15. Най-необходимото познание е да се научиш да забравяш ненужното. – Антистен

16. При всяко желание си поставяй следните въпроси: какво ще стане, ако желанието ми се осъществи, и какво – ако не се осъществи. – Епикур

17. Мъдър е не този, който знае много, а който знае нужното. – Есхил

18. Задоволявай се с настоящето, но се стреми към по-добро. – Изократ

19. И в бурена се случва да поникне красив цвят, и у простия човек — мъдра дума. – Менандър

20. В щастието бъди умерен, в нещастието – разумен. – Периандър

21. Да живееш означава да създаваш вещи, а не да ги придобиваш. – Аристотел

22. От законите на природата не можеш да се скриеш никъде. - Менандър

23. Животът е като представление – в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. – Питагор

24. Колкото и да са кратки думите „да“ и „не“, те изискват най-сериозния размисъл. – Питагор

25. Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят. – Платон

26. Ако живееш само за себе си, ти си излишен товар на земята. – Сократ

27. Лекарят лекува, но природата излекува. – Хипократ
www.gnezdoto.net/mydrost/2469-27-drevnodrycki-sentencii-za-izkustvoto-da-jiveesh

 
Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Поздрави Марине!
31.07.2016 20:44
Интересен анализ на Иво Христов!Особено много ми хареса разсъждението за важната отговорност на държавата т, е. на управляващите - за необходимостта от обуздаването на егоизма чрез създаване на правила и стриктно следене за прилагането им!
Благодаря също за избраните от теб и споделени мъдрости!Хубава вечер и успешна нова седмица!
цитирай
2. mt46 - Благодаря, Еми!... Поздрави!...
31.07.2016 22:49
emi1ts написа:
Интересен анализ на Иво Христов!Особено много ми хареса разсъждението за важната отговорност на държавата т, е. на управляващите - за необходимостта от обуздаването на егоизма чрез създаване на правила и стриктно следене за прилагането им!
Благодаря също за избраните от теб и споделени мъдрости!Хубава вечер и успешна нова седмица!


* * *
Политиците вярват,
че може народът
все още трева да пасе...
Пресъхва тревата.
Но пак има доста
благонадяващи се овце...

Марин Тачков
29 юли 2016 г.
цитирай
3. dimat - mt46,
02.08.2016 15:11
От житейските ми наблюдения досега и собено последните 26 години съм стигнал до неутешителния извод,относно стадото(към което принадлежим),че ако политиците му го заведат в пустинята и му внушат,че ако пасе пясък,ще е росна тревица,то ще ги последва и ще хрупка сладко,макар,че по стар национален обичай,ще продължи да недоволства.

Едно стадо,което се самовъзпроизвежда във времето и пространството,като една неизменна математическа константа.

Нещо,като "Хигс-бозонът" - Божествената константа.

Звучи налудничаво,но така се получава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 15849070
Постинги: 3181
Коментари: 41919
Гласове: 137036
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930