Най-четени
1. planinitenabulgaria
2. radostinalassa
3. wonder
4. varg1
5. mt46
6. iw69
7. kvg55
8. laval
9. zahariada
10. reporter
11. kunchev
12. djani
13. getmans1
14. bezistena
2. radostinalassa
3. wonder
4. varg1
5. mt46
6. iw69
7. kvg55
8. laval
9. zahariada
10. reporter
11. kunchev
12. djani
13. getmans1
14. bezistena
Най-популярни
1. wonder
2. shtaparov
3. katan
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. ka4ak
7. milena6
8. dobrota
9. vidima
10. ambroziia
2. shtaparov
3. katan
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. ka4ak
7. milena6
8. dobrota
9. vidima
10. ambroziia
Най-активни
1. lamb
2. radostinalassa
3. sarang
4. hadjito
5. wrappedinflames
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iw69
9. iva971
10. bateico
2. radostinalassa
3. sarang
4. hadjito
5. wrappedinflames
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iw69
9. iva971
10. bateico
Постинг
07.09.2012 21:15 -
Как се прави вино от грозде с мерак...



Мнозина обичат да пият домашно вино /и ракия/. Особено столичани. Обаче повечето не знаят как се прави... Софиянци /в повече/ разбират от танци, ресторанти, банки, имоти, търговия, коли и др. неща, свързани с правенето на много пари - защо им е да се занимават с подобни домашни работи...
Навярно някои са чували /чели/, че евтините ракии и вина в заведенията и в магазините се правят не от грозде, а от спирт, вода, есенция - чиста проба менте, бавна отрова...
Ако искате да си направите домашно вино от грозде и с мерак, ето най-важните стъпки:
1. Мелите гроздето в бидон /ако нямате машинка за мелене, може да го смачкате предварително с ръце или с бутилка/...

2. Източвате от канелката на бидона ширА, за да измерите захарността /със захаромер/. Тя трябва да е 22-23 градуса. Ако е 17, ще добавите 6 кг. захар, разтопена в съд с вода /топла, а не гореща/... Ако искате повече вино, ще добавите повече захар и вода, като съотношението трябва да е 23:100 /например 2,3 кг. захар и 10 литра вода/...
Ако бидонът ви е без канелка, ще трябва отгоре да извадите ширА /достатъчна е една висока чаша, колкото да влезе захаромерът, без да се допира до дъното й/...
3. След добавянето на разтопената захар, пак се измерва захарността, за да се уверите, че е 22-23...
4. Източвате 2-3 кофи ширА и я изсипвате отгоре. Това се прави поне по 3 пъти на ден, докато трае буйната ферментация /7-10 дни/.
Друг начин - разбърквате материала с дървен кол или го затискате отгоре /което е по-удобно, но по-сложно/...
Може да добавите няколко стръка билки за аромат...
Някога старите хора са правели виното без захар, но са го изчаквали да узрее хубаво. Сега вече никой не чака, защото се навъдиха крадци...
От чичо Гугъл не успях да намеря по-подробно инфо по темата /освен това -vino-bg.blogspot.com/2009/10/blog-post_03.html /. Навярно баща ми, дядо ми, прапрадядо ми Даки, древните дакийци и тракийци са знаели повече по този въпрос... :)
Марин Тачков
7 септември 2012 г.

Виното има важно място в българския фолклор...
Тагове:
Вълнообразно
1.
анонимен -
Е,аз да се похваля....
07.09.2012 21:44
07.09.2012 21:44
миналата година и аз правих за пръв път вино,стана суперско
просто,а тази пролет за пръв път рязах астма,и ако знаеш колко
много рожба има...
На мен като пълен лаик и новак в тази дейност твоите препоръки
ми идват точно навреме и на място,определено ще се възползвам
от съветите ти,личи си ,че имаш опит,а най-вече,че влагаш мерак,
превърнал си го в цяло изкуство:))
Поздрави,Поете,как беше разбираме и от вино,и от жени..все хубави работи:))
цитирайпросто,а тази пролет за пръв път рязах астма,и ако знаеш колко
много рожба има...
На мен като пълен лаик и новак в тази дейност твоите препоръки
ми идват точно навреме и на място,определено ще се възползвам
от съветите ти,личи си ,че имаш опит,а най-вече,че влагаш мерак,
превърнал си го в цяло изкуство:))
Поздрави,Поете,как беше разбираме и от вино,и от жени..все хубави работи:))
Аз не влизам в тези категории, защото никакви пари в живота се направих, но много мои дела ще останат след мен. А по едно качество - как се правят асми, мога да служа за пример на най-добрите лозари и Те каня някога да разгледаш творенията ми. Днес точно сплетох теловете на последното ми творение - триъгълна асма- такова е мястото - със стабилизатори, специални опори и метални фусове, на които се нанизват елементите. При нужда асмата може да се разглоби и премести. Обикновено не си харесвам работите и искам повече от себе си, но асмите си харесвам.
Още един поздрав имаш - клипът с Борис Машалов е страхотен. Има картини от Северна България, Искъра, Къкринското ханче, от поречието на Арда, църквата в Батак. Клипът е 10-на минути но ми се струва, че минава за една.
Инструкцията ще спазя стриктно, защото от три години все нямам добри резултати при правенето на вино, а реколтата ми е все повече. Очакам пръчки с миризлив отел, които да разсадя и мисля, че на виното ми тогава ще подхожда името "букет".
Поет да даде насоки в реалния живот - можеш ли да не го послушаш. Точно така ще сторя тази година с гроздето.
Благодаря за изчерпателната и вдъхновена инструкция. Попадна където трябва.
Коста
цитирайОще един поздрав имаш - клипът с Борис Машалов е страхотен. Има картини от Северна България, Искъра, Къкринското ханче, от поречието на Арда, църквата в Батак. Клипът е 10-на минути но ми се струва, че минава за една.
Инструкцията ще спазя стриктно, защото от три години все нямам добри резултати при правенето на вино, а реколтата ми е все повече. Очакам пръчки с миризлив отел, които да разсадя и мисля, че на виното ми тогава ще подхожда името "букет".
Поет да даде насоки в реалния живот - можеш ли да не го послушаш. Точно така ще сторя тази година с гроздето.
Благодаря за изчерпателната и вдъхновена инструкция. Попадна където трябва.
Коста
3.
анонимен -
ееех,
07.09.2012 22:45
07.09.2012 22:45
т'ва си е - пиянството на един народ :(
при т'ва все от юнаци
айде със здраве си пийте и пейте,
а те после ще ви мачкат
без аромат
цитирайпри т'ва все от юнаци
айде със здраве си пийте и пейте,
а те после ще ви мачкат
без аромат
но ми беше интересно да прочета.
Но хубавото вино със сигурност
ражда истинска поезия...
А и във виното е истината, нали ...
Хубави дни !
цитирайНо хубавото вино със сигурност
ражда истинска поезия...
А и във виното е истината, нали ...
Хубави дни !
особено вино правено от поет с любов
и щедрост... много хубав постинг, приятелю...
цитирайи щедрост... много хубав постинг, приятелю...
анонимен написа:
т'ва си е - пиянството на един народ :(
при т'ва все от юнаци
айде със здраве си пийте и пейте,
а те после ще ви мачкат
без аромат
при т'ва все от юнаци
айде със здраве си пийте и пейте,
а те после ще ви мачкат
без аромат
Ще цитирам Казандзакис /"Алексис Зорбас"/: "... Мачкайте гроздето, бре момчета!"...
Освен това пиенето на ракия и вино с мярка е здравословно...
7.
mitkaloto -
Марине, когато се източва виното ...
08.09.2012 08:27
08.09.2012 08:27
Марине,когато се източва виното грябва ли да се опитва!:))))Поздрави и наздраве!
цитирайЩе трябва да те запозная с брат ми. Все едно, че той го е писал и снимал... С мерак!
Наздраве, Марине!!!
цитирайНаздраве, Марине!!!
Само винпромите да не те тормозят, ще им падне оборота...
Лесно се бърка с дрелка и бъркалка за теракол.
Става и с жената...
цитирайЛесно се бърка с дрелка и бъркалка за теракол.
Става и с жената...
Интересно , мъдро........
Приятелю, всичко което се прави с мерак е хубаво!
Не забравяй .....да налееш по чашка!Наздраве!:)
цитирайПриятелю, всичко което се прави с мерак е хубаво!
Не забравяй .....да налееш по чашка!Наздраве!:)
11.
hristo27 -
С още по-голям мерак се прави хуб...
08.09.2012 16:10
08.09.2012 16:10
С още по-голям мерак се прави хубавата ракия!
цитирай
12.
анонимен -
Виното и хубавата жена са сладки ...
08.09.2012 16:53
08.09.2012 16:53
Виното и хубавата жена са сладки отрови. Наздраве!
цитирайИ сега ми става мило на душата и си спомням как като деца стъпвахме боси върху гроздето.В началото, когато е сладко....тайничко си пийвахме от бъчвата.Топли спомени.Наздраве!
цитирайПитието на Боговете:)
Който го обича е хубаво да прочете постинга ти, Мt46.
Поздрави!
цитирайКойто го обича е хубаво да прочете постинга ти, Мt46.
Поздрави!
Нещо му звучи твърде лесно, за да е само това :)
цитирайmalkiatprintz написа:
Нещо му звучи твърде лесно, за да е само това :)
Ако материалът надига, кипи, пука... всичко е наред...
ckarlet написа:
Питието на Боговете:)
Който го обича е хубаво да прочете постинга ти, Мt46.
Поздрави!
Който го обича е хубаво да прочете постинга ти, Мt46.
Поздрави!
creatura написа:
И сега ми става мило на душата и си спомням как като деца стъпвахме боси върху гроздето.В началото, когато е сладко....тайничко си пийвахме от бъчвата.Топли спомени.Наздраве!
От гроздовия сок може да се приготви много хубава каша /като крем/...
По-хубаво вино става в дъбови каци, но бидоните са по-практични...
анонимен написа:
Виното и хубавата жена са сладки отрови. Наздраве!
20.
mt46 -
След като минат 40 дни, виното е готово... Правенето на ракия е лесна работа...
08.09.2012 22:34
08.09.2012 22:34
hristo27 написа:
С още по-голям мерак се прави хубавата ракия!
ivankalilova написа:
Интересно , мъдро........
Приятелю, всичко което се прави с мерак е хубаво!
Не забравяй .....да налееш по чашка!Наздраве!:)
Приятелю, всичко което се прави с мерак е хубаво!
Не забравяй .....да налееш по чашка!Наздраве!:)
22.
mt46 -
Винпромите си имат достатъчно пазар... Има доста пиячи на евтин алкохол...
08.09.2012 22:38
08.09.2012 22:38
gocho52 написа:
Само винпромите да не те тормозят, ще им падне оборота...
Лесно се бърка с дрелка и бъркалка за теракол.
Става и с жената...
Лесно се бърка с дрелка и бъркалка за теракол.
Става и с жената...
didoignatov написа:
Ще трябва да те запозная с брат ми. Все едно, че той го е писал и снимал... С мерак!
Наздраве, Марине!!!
Наздраве, Марине!!!
mitkaloto написа:
Марине,когато се източва виното грябва ли да се опитва!:))))Поздрави и наздраве!
Но някои нетърпеливци, които нямат старо вино, започват да опитват новото още на първата седмица... :)
mariniki написа:
особено вино правено от поет с любов
и щедрост... много хубав постинг, приятелю...
и щедрост... много хубав постинг, приятелю...
26.
mt46 -
Благодаря, приятелко! Да, някои поети са пишели в кръчмите, вдъхновени от виното...
08.09.2012 22:49
08.09.2012 22:49
stela50 написа:
но ми беше интересно да прочета.
Но хубавото вино със сигурност
ражда истинска поезия...
А и във виното е истината, нали ...
Хубави дни !
Но хубавото вино със сигурност
ражда истинска поезия...
А и във виното е истината, нали ...
Хубави дни !
planinitenabulgaria написа:
Аз не влизам в тези категории, защото никакви пари в живота се направих, но много мои дела ще останат след мен. А по едно качество - как се правят асми, мога да служа за пример на най-добрите лозари и Те каня някога да разгледаш творенията ми. Днес точно сплетох теловете на последното ми творение - триъгълна асма- такова е мястото - със стабилизатори, специални опори и метални фусове, на които се нанизват елементите. При нужда асмата може да се разглоби и премести. Обикновено не си харесвам работите и искам повече от себе си, но асмите си харесвам.
Още един поздрав имаш - клипът с Борис Машалов е страхотен. Има картини от Северна България, Искъра, Къкринското ханче, от поречието на Арда, църквата в Батак. Клипът е 10-на минути но ми се струва, че минава за една.
Инструкцията ще спазя стриктно, защото от три години все нямам добри резултати при правенето на вино, а реколтата ми е все повече. Очакам пръчки с миризлив отел, които да разсадя и мисля, че на виното ми тогава ще подхожда името "букет".
Поет да даде насоки в реалния живот - можеш ли да не го послушаш. Точно така ще сторя тази година с гроздето.
Благодаря за изчерпателната и вдъхновена инструкция. Попадна където трябва.
Коста
Още един поздрав имаш - клипът с Борис Машалов е страхотен. Има картини от Северна България, Искъра, Къкринското ханче, от поречието на Арда, църквата в Батак. Клипът е 10-на минути но ми се струва, че минава за една.
Инструкцията ще спазя стриктно, защото от три години все нямам добри резултати при правенето на вино, а реколтата ми е все повече. Очакам пръчки с миризлив отел, които да разсадя и мисля, че на виното ми тогава ще подхожда името "букет".
Поет да даде насоки в реалния живот - можеш ли да не го послушаш. Точно така ще сторя тази година с гроздето.
Благодаря за изчерпателната и вдъхновена инструкция. Попадна където трябва.
Коста
Човек винаги има какво да научи... Пропуснах да отбележа, че бидонът трябва да е в помещение с постоянна температура /може в мазе/, да не е на студено. При хладно време се е случвала да го завивам, за да не спре ферментацията...
28.
mt46 -
Браво на тебе! Оказа се, че и някои фейс-приятелки имат лозе, правят вино... :)
08.09.2012 23:01
08.09.2012 23:01
hloris написа:
миналата година и аз правих за пръв път вино,стана суперско
просто,а тази пролет за пръв път рязах астма,и ако знаеш колко
много рожба има...
На мен като пълен лаик и новак в тази дейност твоите препоръки
ми идват точно навреме и на място,определено ще се възползвам
от съветите ти,личи си ,че имаш опит,а най-вече,че влагаш мерак,
превърнал си го в цяло изкуство:))
Поздрави,Поете,как беше разбираме и от вино,и от жени..все хубави работи:))
просто,а тази пролет за пръв път рязах астма,и ако знаеш колко
много рожба има...
На мен като пълен лаик и новак в тази дейност твоите препоръки
ми идват точно навреме и на място,определено ще се възползвам
от съветите ти,личи си ,че имаш опит,а най-вече,че влагаш мерак,
превърнал си го в цяло изкуство:))
Поздрави,Поете,как беше разбираме и от вино,и от жени..все хубави работи:))
Прав си приятелю, най-добре е гроздето да се обере колкото се може по-късно (ако няма опасност от крадци разбира се). Аз си правя домашно вино в скромни количества, използвам обаче каца от черничево дърво.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
в новите малки винарски предприятия.Напоследък се засяха нови лозя от подбрани винени сортове. В един масив има само лози от един сорт.Вината се наричат "вина с гарантирано наименование на произхода"
При домашни условия приви виното , като задължително отделяй чепките , това е първото което се прави при преработката на гроздето във винпрома , да не ти казвам , че отделят и семката.Елитните вина се правят от самотока ,след това са вината от ширата получена след пресоване на джибрите.
В чепките и семките има пектин и при ферментация се получава метилов алкохол. След дестилация на такива виноматериали от този алкохол боли глава.
Винените дрожди работят в безкислородна среда,затова те съветвам , да затиснеш шапката от джибри на 4-5 см. , тя ще падне сама към дъното на кацата
след приключване на бурната ферментация.Когаго джибрите имат достъп до кислорода , може да протече оцетнокисела ферментация.
Но хубаво хоби е да си приготвиш вино при домашни условия,колкото пъти повтаряш това упражнение , толкова по - добър майстор ще ставаш!
Пиши стихове и прави добро домашно вино!
цитирайПри домашни условия приви виното , като задължително отделяй чепките , това е първото което се прави при преработката на гроздето във винпрома , да не ти казвам , че отделят и семката.Елитните вина се правят от самотока ,след това са вината от ширата получена след пресоване на джибрите.
В чепките и семките има пектин и при ферментация се получава метилов алкохол. След дестилация на такива виноматериали от този алкохол боли глава.
Винените дрожди работят в безкислородна среда,затова те съветвам , да затиснеш шапката от джибри на 4-5 см. , тя ще падне сама към дъното на кацата
след приключване на бурната ферментация.Когаго джибрите имат достъп до кислорода , може да протече оцетнокисела ферментация.
Но хубаво хоби е да си приготвиш вино при домашни условия,колкото пъти повтаряш това упражнение , толкова по - добър майстор ще ставаш!
Пиши стихове и прави добро домашно вино!
sparotok написа:
Прав си приятелю, най-добре е гроздето да се обере колкото се може по-късно (ако няма опасност от крадци разбира се). Аз си правя домашно вино в скромни количества, използвам обаче каца от черничево дърво.
Поздрави!
Поздрави!
Зависи и от сортовете. Някои са с по-висока захарност. В момента мерлото е 21-22 градуса, а ркацителите - 17. Гроздето се напада и от косове, оси, пчели...
bojo12345 написа:
в новите малки винарски предприятия.Напоследък се засяха нови лозя от подбрани винени сортове. В един масив има само лози от един сорт.Вината се наричат "вина с гарантирано наименование на произхода"
При домашни условия приви виното , като задължително отделяй чепките , това е първото което се прави при преработката на гроздето във винпрома , да не ти казвам , че отделят и семката.Елитните вина се правят от самотока ,след това са вината от ширата получена след пресоване на джибрите.
В чепките и семките има пектин и при ферментация се получава метилов алкохол. След дестилация на такива виноматериали от този алкохол боли глава.
Винените дрожди работят в безкислородна среда,затова те съветвам , да затиснеш шапката от джибри на 4-5 см. , тя ще падне сама към дъното на кацата
след приключване на бурната ферментация.Когаго джибрите имат достъп до кислорода , може да протече оцетнокисела ферментация.
Но хубаво хоби е да си приготвиш вино при домашни условия,колкото пъти повтаряш това упражнение , толкова по - добър майстор ще ставаш!
Пиши стихове и прави добро домашно вино!
При домашни условия приви виното , като задължително отделяй чепките , това е първото което се прави при преработката на гроздето във винпрома , да не ти казвам , че отделят и семката.Елитните вина се правят от самотока ,след това са вината от ширата получена след пресоване на джибрите.
В чепките и семките има пектин и при ферментация се получава метилов алкохол. След дестилация на такива виноматериали от този алкохол боли глава.
Винените дрожди работят в безкислородна среда,затова те съветвам , да затиснеш шапката от джибри на 4-5 см. , тя ще падне сама към дъното на кацата
след приключване на бурната ферментация.Когаго джибрите имат достъп до кислорода , може да протече оцетнокисела ферментация.
Но хубаво хоби е да си приготвиш вино при домашни условия,колкото пъти повтаряш това упражнение , толкова по - добър майстор ще ставаш!
Пиши стихове и прави добро домашно вино!
1 л. вино се получава от ок. 2 кг. грозде, струващо 3-4 лв.
И в домашни условия може да се направи самоток /някои хора го правят/... Освен това ние не слагаме серниста киселина и др. вредни химикали...
Благодаря, приятелю, за рецептата. Да си жив и здрав!
цитирайbatogo написа:
Благодаря, приятелю, за рецептата. Да си жив и здрав!
С желание всичко е възможно ;)
цитирайmero2 написа:
С желание всичко е възможно ;)
21:09 - eveal
цитирай21:47 - zicorad
цитирай
39.
анонимен -
софия - голям град - ха ха ха
26.09.2012 23:40
26.09.2012 23:40
Относно този текст - Софиянци /в повече/ разбират от танци, ресторанти, банки, имоти, търговия, коли и др. неща, свързани с правенето на много пари - защо им е да се занимават с подобни домашни работи... Който го е написал много се е объркал. софиянците са си пълни цървули а софия е просто едно малко провинциално балканско тъпо село на фона на истинските големи градове. Шопе насран разходи се малко по света, че и ти да имаш представа какво е туи град.
цитирайСетих се за една народна мъдрост "Вино става и от грозде" Поздрави Поете! Чудесен постинг!
цитирайТърсене
Блогрол
1. М. Тачков - Български песни /стихосбирка/
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация
2. М. Тачков - Ако бях премиер
3. Дела
4. Деспи...
5. Стойнев
6. Светлана
7. Блогът на Стойнев
8. Блог. бг - правила
9. М. Тачков - Любовна балада
10. Публикации - сп. "Пламък"
11. "Изповедта на една компаньонка"
12. Плагиатска "стихосбирка"
13. "Добри да бъдем"
14. Най-хубавата
15. Молитва
16. Меджик
17. Две и 200
18. Да се завърнеш... Редактиране...
19. За държавата, цените, политиците и бюрократите
20. Всеки стих е път към Теб
21. Н. Николов
22. 22. Защо някои другари не са ми драги
23. Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма
24. Контрол чрез глада. Монсанто
25. Да бъдем максимално живи
26. М. Тачков - "Светлей, Училище"
27. М. Тачков - Светоглед
28. М. Тачков - Аз обвинявам
29. 29. Противоречия в автохтонната теория
30. Славянизация